Er Kit objektiver noget skidt?

Hvis du vil leve af dit fotograferen, så glem alt om Kit objektiver. Møder du frem, som ”professionel fotograf”, med et billigt D-SLR kamera påmonteret et kit objektiv eller med et kompakt kamera, så varer det ikke længe, før du mangler opgaver. Til en engangsforestilling, som f. eks. et bryllup, forventer alle. at fotografen møder op med udstyr i sværvægtsklassen. Billederne skal i ”kassen” første gang. Her er ikke mulighed for en ommer! Det fotoudstyr der anvendes skal bare virke!

Er Pro objektiver og ditto kameraer så meget bedre end almindelige kameraer med Kit objektiver. Svaret er, at professionelt udstyr som regel er meget bedre! Det er mere robust, fordi kun de bedste materialer er anvendt.

Der er eksempelvis kælet for de mindste detaljer i et dyrt objektiv, og de optiske aberrationer er velkorrigerede. Objektiverne er ofte meget lysstærke og tegner tilstrækkelig skarpt ved alle lysstyrker! Zoom har altid en fast høj lysstyrke uanset den valgte brændvidde. Afstandsindstillingen foregår lynhurtigt. Det er nemt at betjene objektiverne manuelt. 

Den slags objektiver går ikke af mode og kan slide mange kameraer op. Det betales der til gengæld for i form af høj vægt og en høj anskaffelsespris. Apropos den høje pris! Der er det gode at sige om prisen, at hvis der ved anskaffelse af fotoudstyr skal være tale om en rimelig god investering, så er det nok objektiver i den bedre klasse, man skal kaste blikket på.

Kit objektiver er billige, fordi de er lavet af billigt materiale (plastik). Slidstyrken og præcisionen har ikke altid første prioritet. Den automatiske afstandsindstilling støjer næsten altid lidt og har en forholdsvis langsom reaktion. Af økonomiske årsager er der taget meget lidt hensyn til en ordenlig manuel betjening. Manuel afstandsindstilling er muligt, men det foregår ofte med en irriterende lille ring. Fronten på en zoom drejer typisk med rundt, når der afstandsindstilles. Lysstyrken bliver ofte også kritisk lav, når der zoomes ind på et motiv. En lille blænde vanskeliggør en hurtig og præcis afstandsindstilling.

For optisk at yde det bedste, skal der som regel også blændes 1 til 2 trin ned, og når lysstyrken i forvejen ikke er høj, så må man ty til en høj ISO indstilling eller acceptere en langsom lukkertid. Ikke de bedste odds for et skarpt billede. For Kit objektiver med et meget stort zoom område varier kvaliteten, og den er ofte meget ringe i yderområderne. Generelt kan man sige, at alle ”super zoom ” har svært ved at holde en nogenlunde kvalitet over hele zoom området.

En typisk repræsentant for Kit objektiver er Canons EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, som er følgesvend til mange af Canons prisgunstige kameraer. Jeg er selv "den lykkelige ejer" af nævnte objektiv, og det er ikke for at være sarkastisk, at jeg bruger udtrykket ” lykkelig ejer”. Det er et objektiv, som jeg bruger rigtig meget. Jeg har andre og mere kostbare objektiver, men fordi den vejer meget lidt ( få hundrede gram) og billedkvaliteten er god,er det ofte det objektiv jeg bruger. En forudsætning for en god billedkvalitet er at jeg i Lightroom korrigeret for tønde forvrængning, kromatisk aberration og vignetting. Anti-shake funktionen virker i øvrigt særdeles fint. Jeg bruger ikke anti-shake, hvis jeg kan undgå det, men forholdene kan være sådan, at det er eneste redning, hvis et brugbart billede skal i hus.

Jeg har testet objektivet meget grundig, og jeg kan konstatere, at skarpheden er overraskende god. Ved 18 mm ved fuld blænde er skarpheden meget fint i den centrale del af billedet. Objektivet har sin topydelse ved ca 28 mm og falder så lidt igen ved 55 mm. Ydelsen vokser hvis der kan blændes et enkelt trin ned.

Objektivet tegner meget skarpt ved 28 mm. 28 mm svarer til et normalt objektiv på kameraer udstyret med en APS-C sensor. Det er også ved 28 mm, at de optiske aberrationer er mindst. Vi kan hermed konstatere, at objektivet ved 28 mm har sit Sweet Spot. Det er med andre ord et rigtigt fint normalobjektiv. Jeg bruger 28 mm rigtig meget, og jeg foretrækker at bevæge mig enten frem eller tilbage i stedet for at zoome. Jeg har tidligere brugt Canons 28 mm Prime, men Canons Kit objektiv er mindst lige så god i rollen som normal objektiv.

Det skal lige bemærkes, at alle Kit objektiver er konstrueret til brug på kameraer med APS-C sensorer, og de kan ikke bruges som en billig vidvinkel på et Full Frame kamera.

Jeg startede i sin tid ud med Canons lidt mere professionelle kameraer, men vægten på flere kilo, når der var valgt zoom objektiver med stor lysstyrke, blev jeg hurtig træt af. 

Mange går op i udstyr, og det er helt fint, men for mig skal det også være en nydelse at fotografere. Når jeg bevæger mig rundt i terrænet, er det lige så meget for at nyde naturen, som det er at fotografere. Alt for meget udstyr og især tungt udstyr ødelægger fornøjelsen for mig.

Et andet ”plastik” objektiv, som jeg bruger meget, er Canon's 50 mm f/1.8 II. På mit APS-C kamera bruger jeg den fortrinsvis til portrætter (kort tele) og med mellemringe bruger jeg den til macro fotografering. Ved f/1.8 tegner objektivet knivskarp i den centrale del af billedet. Ved f/4 er hjørnerne også i orden og ved f/5.6 og f/8 yder objektivet sit maksimale. Objektivet koster kun ca 800 kr. og overgår, i optisk kvalitet, næsten alt andet, uanset pris. Den fokuserer relativt hurtig og altid meget præcis. Den kan anbefales til alle som gerne vil arbejde med et objektiv i topklassen.

Update:

En enkelt læser har efterspurgt billedeksempler taget med Kit objektivet EF-S 18-55 mm. Det ønske vil jeg gerne efterkomme. Der er til nedenstående billeder benyttet et 15 megapixel kamera, nærmere bestemt en Canon 500D. De fleste billeder er taget ved en relativ høj ISO. Jeg foretrækker en høj lukkerhastighed for at få skarpe billeder, og jeg ser lidt mindre på, om der er lidt støj i billedet. Et billede skal ikke være nogenlunde skarpt. Det skal være helt skarpt, og det opnår man med en kort lukkertid eller brug af stativ.

Det er vigtigt, når man bruger en høj ISO instilling, at eksponere præcis og lige til grænsen for overeksponering. Gør man det, så kan man roligt gå op på 800 ISO. Selv ved meget store print vil man ikke registrere en smule støj. Billederne er alle fremkaldt i Lightroom, og der er korrigeret for objektivets optiske aberrationer.

Bemærk at objektivet faktisk er udmærket til makrolignende optagelser. Der kan fokuseres helt ned til en afstand på 0,25 meter målt fra sensoren. Med en akromatisk nærlinse kan man gå endnu tættere på objektet og stadigvæk opnå en fin kvalitet. Objektivet fungerer dårligt med en mellemring! Det gør alle zoom objektiver!

Klik på billederne og se dem i original opløsning! 

ISO 800  55 mm  f/11  1/3200 sekund,  fokusafstand 25cm. 

 

ISO 800  55 mm   f/8   1/2000 sekund

 

ISO 200  35 mm  f/8   1/500 sekund 

 

ISO 800  18 mm   f/8  1/1600 sekund 

 

ISO 800  34 mm  f/8  1/1250 sekund 

 

ISO 200  55 mm  f/8  1/320 sekund