Billig Telezoom ?

En telezoom til under 1000 krone? Hvad mon sådan en billig optik egentlig er værd, optisk og mekanisk?

Som amerikanerne siger "There is no free lunch" (en tandstikker og et glas vand undtaget). Sagt på dansk, så får man normalt ikke meget selskabspapegøje for 25 øre. Denne usædvanlig billige telezoom var nu alligevel lidt af en overraskelse da jeg fik lejlighed til at gå den efter i sømmene.

 

Tamron 144 mm f/8 400 ISO. Klik på billedet!

Optikken

Det handler om en Tamron AF f/4-5,6 zoom 55-200 mm DI II LD Makro til Canon. Vægten er på kun ca. 300 gram og størrelsen dermed ideel for dem der altid går rundt med en ekstra optik i lommen. Med en cropfaktor på 1,6 (f.eks. en Canon EOS 400D) står vi med en letvægtszoom i hånden, som går fra 88 - 320 mm.

Lysstyrken er umiddelbart ikke noget at skrive hjem om, vil de fleste mene, men så slemt er det nu heller ikke. Største blændeåbning er f/4, som først skifter til f/4,5 ved 135 mm for så at slutte med blænde f/5,6 fra 166 - 200 mm.

Kun 1 til 1 1/3 blænde mindre lysstyrke i det store zoomområde fra 55 til ca. 166 mm, når vi sammenligner lysstyrken med en Canon EF 70 - 200 mm f/2,8 L USM. Sammenligner vi anskaffelsespriserne er Canon objektivet ca. 16 gange så dyr. Vi kan allerede nu røbe at L optik'ens fine optiske egenskaber, især ved fuld blændeåbning, kan Tamron optikken naturligvis ikke matche

Sammenligner vi Tamron objektivets vægt med førnævnte Canon så vejer Canon optikken immervæk 1,310 kg uden sammenligning i øvrigt! Noget af vægten skyldes naturligvis L objektivets mekaniske opbygning og de anvendte materialer. Det er værd at huske at en optik som vejer og fylder så meget kræver lidt ekstra muskelmasse i forbindelse med optagelser uden stativ og alt tilbehør som filtre og lignende er meget dyrere.

DI II i typebetegnelsen fortæller at Tamron optikken er udviklet til kameraer med sensorer som ikke er større end 16 x 24 mm.

LD står for Low Dispersions glas som mod korrigerer for radial og lateral kromatisk aberration opstået i de andre optiske elementer. En enkelt linse fremstillet i dette specielle glasmateriale indgår i den optiske konstruktion.

Makro betegnelsen er måske nok at tage munden lige lovlig fuld, men Max forstørrelsen er dog 1:3,5 og nær grænsen 0,98 meter i hele zoom området.

 

Tamron 55 mm f/5.6  ISO 400. Klik på billedet!

Specifikationerne er som følger:

 

 

 

Item No

A15

 

Groups-Elements

9-13

 

Angle of view

29 - 8

 

Optical Construction

rotation

 

Diaphragm Blades

9

 

Minimum Aperture

32

 

Minimum Object Distance [m]

0,95

 

Maximum Magnification Ratio

1:3,5

 

Filter size [mm]

52

 

Weight [g]

295

 

Diameter x Length [mm]

71,6 x 83

 

Maximum Aperture

4-5,6

 

Focal Length [mm]

55 - 200

 

Lens Hood

yes

 

Case

no

 

Canon AF

yes

 

Sony/Minolta AF

yes

 

Nikon AF (not for D40)

yes

 

Item no. hood

DA15

 

Item no. front cap

CP52

 

Mekanisk konstruktion

Mekanisk er Tamron objektivet mere end ok til prisen og sikkert mere holdbar end man umiddelbart forventer. Finish er faktisk udmærket, selvom det er kunststof materialer hele vejen igennem, inklusiv bajonetten, som dog er forstærket lidt med en metal ring. Til amatørbrug kan optikken sikkert holde i mange år! I forbindelse med afstandsindstillingen drejer det forreste af objektivet med rundt og til polarisationsfiltre er det ikke den mest ideelle konstruktion. Modlysblænden er på grund af konstruktionen uden udskæringer og cirkel rund, men det er jo heller ikke en vidvinkelzoom, så alt i alt udmærket og tilstrækkelig effektivt!

 

Tamron 64 mm f/5.6 ISO 400.Klik på billedet

Manuel afstandsindstilling er muligt, men lidt besværligt med den lille fokusring. Modlysblænden og det forreste af objektivet kan godt bruges i mangel af bedre, hvis det skal gå stærkt. Hvor ofte har man i øvrigt brug for manuel indstilling? Der mangler med andre ord en ordentlig fokusring og en afstandsskala ikke at forglemme. Motoren støjer lidt og det tager sin tid at indstille fra makro til uendeligt. I praksis opleves det ikke som det helt store problem. Som regel skal motoren kun korrigere lidt på de større afstande og det går hurtigt nok til langt de fleste opgaver. Den gummierede zoomring er stor og fin betjeningsmæssigt set.

Hvis lyset er svagt så kan det generelt være et problem at stille skarpt med lyssvage objektiver for så kører afstandsindstillingen frem og tilbage fra makro til uendeligt for at finde et fokuseringspunkt. Til den disciplin er Tamron objektivet absolut ikke udstyret med de fornødne sprinterevner.

Tamron objektivet fås til alle Canon APS-C kameraer, Sony/Minolta AF udgaverne og de fleste Nikon modeller (Autofokus virker ikke med Nikon D40 og D40X kamerahuse). Det er altid en god ting at undersøge om tingene passer sammen inden man køber, for en sikkerheds skyld!

Optisk ydelse

 

Tamron 200 mm f/8 ISO 400. Klik på billedet

Billeder taget ved 55 mm f/4 er fremragende prisen taget i betragtning. Der er fin skarphed over hele linien. Nedblændet til f/5.6 er billedet knivskarpt. Glimrende til portrætter. Der er en crop faktor på 1.6, som betyder at brændvidden svarer til 88mm

Ved 100 mm fuld blændeåbning er billedet skarpt i centrum og lidt ”blød” i hjørnerne. Nedblændet til f/8 fin skarp over det hele. Det modsvarer en tele på 160 mm.

200mm f/5.6 indstillingen, som reelt svarer til 320mm, leverer stadigvæk et billede som er skarpt i midten, men helt skarp i siderne bliver det ikke på noget tidspunkt, selvom der blændes ned.

Konklusion

 

Tamron 200 mm f/8 ISO 400. Klik på billedet.

I området fra 55 - 125 mm, som svarer til 88 – 200 mm (35 mm ækvivalent) er objektivet rigtig fin og ydelsen uovertruffen til prisen. Lysstyrken er fin selv til frihåndoptagelser, men ved fuld zoom skal der blændes ned og så er et stativ nødvendigt, hvis ikke der skrues gevaldig op for ISO.

Ved 55 mm er denne Tamron meget bedre end de kit objektiver ( EF-S 18 – 55/ 3.5-5.6) som ofte er standard, når man køber en Canon D-SLR.

Selv om det hele er plastik, så tror jeg at holdbarheden er fin. Objektivet er et fint supplement til Canon's kit objektiver.

 

Tamron 135 mm f/5.6 ISO 200. Klik på billedet.