MTF måling på et objektiv

 

MTF, som bruges af objektivproducenterne som et parameter for opløsning, er en forkortelse for Modulation Transfer Function også benævnt Spatial Frequency Response (SFR). Forklaring på Spatial Frekvens, kan findes anden sted på hjemmesiden.

Objektivproducenterne måler opløsningen på en lidt anden måde end vi kender det fra f. eks. programmet Imatest. Der anvendes således ikke et kamerahus med en sensor, som nemt risikerer at blive en faktor i målingen og derved påvirke måleresultatet. Når producenter måler på et objektiv, anvendes der special målegrej, kombineret med teoretiske beregninger. Det interessante er ikke måleudstyret og metoden, men de MTF kurver der kommer ud af anstrengelserne og dem vil vi se nærmere på.


 

 

 

 

10 Lp/mm fortæller primært hvor kontrastrig objektivet er. Over 0,8 er meget fint og mere end 0,6 tilfredstillende. Kontrasten aflæst ved 30 Lp/mm fortæller mere om objektivets opløsningsevne. Det optimale er, at kontrasten ligger lige højt for begge målinger, og at de 2 kurver for henholdsvis Sagittal og Meridional følges ad. Der måles kontinuerlig fra centrum og diagonalt ud til et hjørne. MTF ved et 24 x 36 negativ (Full Frame sensor) måles fra centrum 0 og 22 mm diagonalt ud til hjørnet. MTF for APS-C måles fra centrum og 13 mm diagonalt ud mod hjørnet. Der måles ved fuld blændeåbning og blænde f/8.


 

Ordrerne Sagittal og Meridional angiver hvordan det liniemønster der sendes gennem objektivet er orienteret.

Ved Astigmatisme er de 2 kontrastkurver for Sagittal og Meridional ikke sammenfaldende. Det er især tydeligt ud mod billedhjørnerne, og det betyder at en cirkel vil blive gengivet mere eller mindre oval. Det skyldes som regel unøjagtig slibning. Det kan også konstateres ved at opløsningen vil være forskellig alt efter om liniemønstret sendes parallel med diagonalen (Meridional) eller på tværs (Saggital). Astigmatisme er det vi kender som bygningfejl i et øje.