Raw converter

 

Dette her er en test, først og fremmest af Photo Ninja, men samtidig en let gennemgang af de mest udbredte Raw konvertere på markedet, som Photo Ninja er op imod. Kan Photo Ninja stå distancen i det bedre selskab? 

 

Adobe har for kort tid siden annonceret, at fremover skal vi fotografer “ leje ” vores software, i stedet for at eje det. Hidtil har vi jo måtte købe Adobes software i dyre domme! Det her er nye toner fra den toneangivende udbyder af billedsoftware! De har sikkert deres grunde?

 

Ideen med at skulle betale et relativt stort beløb, hver gang det bliver den første i måneden, for til gengæld, at få adgang til nogle af de bedste editerings værktøjer på markedet, tiltaler mig ikke rigtig endnu, men er man professionel fotograf er det sikkert en udmærket løsning, for det må jo alt andet lige betyde, at det altid er de sidste nye opdaterede udgaver, der er til rådighed.

 

Som fotoamatør bruger man jo ikke softwaren hver eneste dag. For mit eget vedkommende er der lange perioder, hvor jeg overhovedet ikke har behov for hverken Photoshop eller Lightroom, og det gør naturligvis, at en lejekontrakt med en fast månedlig ydelse i mit tilfælde ikke er særlig attraktiv.

 

Adobe er heldigvis ikke alene på markedet! Der findes både billigt og gratis software, som på mange områder kan erstatte programmer som Photoshop, Camera Raw og Lightroom fuldt ud.

 

Selv om jeg ikke bruger avanceret software hele tiden, så betyder det ikke, at jeg ikke fotograferer, men til en stor del af de billeder jeg tager, benytter jeg simpelthen min iPhone. Man har den altid ved hånden og kvaliteten er fuld tilstrækkelig til de fleste formål. Det er heldigvis ikke opløsningen i pixel der bestemmer om et billede er godt eller dårligt. 

 

Men der er fotoopgaver, som kræver høj opløsning og perfekte farver, og så er det mit spejlreflekskamera eller kompaktkamera jeg benytter. Hvis kameraet kan levere billederne i Raw format, så er det det jeg vælger. 

 

På et punkt går jeg altid efter det bedst mulige. Det gælder fremkaldelsen af mine Raw filer! Raw konverteringen af mine billedfiler skal helst udføres så perfekt som overhovedet muligt. Det er et kardinalpunkt, hvor jeg kun nødig går på akkord. Men når jeg har fremkaldt Raw filen bedst muligt og står med et næsten færdigt billede, så er det ikke svært, at finde billigt eller gratis software, som kan klare det videre forløb. 

 

Den efterfølgende finpudsning og eventuel udskrivning af det fremkaldte billede stiller ikke særlige krav til editoren. Derfor udfører jeg lige så gerne det videre fornødne i Pixelmator ( købt for 15 € ), som i Photoshop. Pixelmator er et rent Mac program og med den seneste opdatering er funktionaliteten og især hastigheden helt i top. Kvalitet behøver med andre ord ikke nødvendigvis at koste en formue! De hårdprøvede Windows brugere har den mulighed, i stedet for Pixelmator, at vælge f. eks. PhotoFiltre Studio. Desværre fås dette program ikke til min iMac, for det er virkelig et godt og gennemtænkt program. Der findes oven i købet i en gratis version, som for mange vil være fuldt tilstrækkelig!

 

Generelt er det sådan, at justering af farver, lys, skarphed og billeddistortion, samt fjernelse af farve- og luminansstøj, altid bør udføres i Raw programmet, hvor farvedybden er 16 bit pr. farvekanalkanal ( ca. 65 tusinde farvenuancer i henholdsvis rød, grøn og blå kanal) og hvor vigtige justeringer udføres på et lineært billlede. Det betyder den bedst opnåelige billedkvalitet.

 

Mange editeringsprogrammer til overkommelige priser arbejder desværre med en farvedybde på kun 8 bit ( 256 farvernuancer ) i hver af de 3 farvekanaler. De 3 farvekanaler til sammen giver 24 bit og det betyder at et billede kan indeholde ca 17 millioner forskellige farver. Alligevel betyder den lave opløsning i den enkelte kanal, at omfattende justeringer af især farvebalance, lys og kontrast, kan gå alvorligt ud over billedkvaliteten ( farverne klumper ), men alle andre editeringsopgaver, som for eksempel fjernelse af pletter og diverse manipuleringer, samt beskæring og udskrivning kan trygt udføres i de økonomisk mere overkommelige editerinsprogrammer. Printning foregår alligevel med ganske få undtagelser stort set altid i 8 bit.

 

Når det gælder Raw konverterings programmerne er billedkvaliteten for mig et vigtigt parameter. Det betyder mindre hvor hurtigt programmet er. Betjeningen er i den forbindelse også ret underordnet for mig. Det er næsten altid kun et spørgsmål om øvelse. Det er i øvrigt sjældent, at der er den store forskel, hvad det angår, når det drejer sig om de lidt mere kendte Raw programmer.

 

Derfor er jeg altid på jagt efter det bedste og gerne billigste Raw program på markedet.

 

 

Hvis billedet er perfekt eksponeret og taget med et kamera med en vel korrigeret optik, er resultatet udmærket, med stort set alle Raw programmer. Det viser at det betaler sig altid at være omhyggelig med optagelserne. Er lysforholdene samtidig gunstige, så gør det arbejdet ekstra let for softwaren.

 

 


 

 

Test af Photo Ninja

 

 

Her for nylig blev jeg opmærksom på et helt nyt program fra PictureCode ved navn Photo Ninja. Programmet  afløser firmaets Noise Ninja, som er/var et program med fremragende egenskaber til at minimere den støj, der ofte forekommer i digitale billeder, især når billederne er taget ved høj ISO indstilling.

 

Jeg kender naturligvis ikke baggrunden, men mon ikke firmaet har konstateret, at markedet for den slags plug-in er faldende. De fleste editeringsprogrammer er blevet ret gode til selv at fjerne støjen. Derfor er behovet for ekstra hjælp ikke så aktuel længere. Kameraerne er også blevet bedre på det punkt.

 

Noise Ninja er derfor blevet ændret til nu at være en Raw konverter, men med særlig gode egenskaber hvad angår bekæmpelsen af farve og luminans støj. Der er også lagt rigtig mange kræfter i fremkaldelsen af billedet. Billederne fremstår derfor meget skarpe med rene farver og et særligt look, som jeg umiddelbart finder meget tiltalene. Der er “solskin” i billederne, ligesom på en gammel Ektachrome eller Kodachrome film.

 

På nettet er der mange, som hævder, at Photo Ninja er verdens bedste Raw konverter. Det er måske at tage munden for fuld. Jeg har afprøvet påstanden ved i det følgende at fremkalde de samme billeder i forskellige Raw programmer og efterfølgende sammenlignet resultaterne. Jeg har ikke selv fundet et Raw program, som er bedst til det hele, men i det her tilfælde, hvor det udelukkende er billedkvaliteten der testes kan Photo Ninja noget, som jeg ikke har fundet ved de andre?

 

Lad os se lidt nærmere på kandidaten til verdensmesterskabstitlen:

 

Photo Ninja har en meget gennemtænkt Browserfunktion, som fungerer lige efter mit hoved. Det er nemt at finde frem til de billeder der skal fremkaldes og lige så let at vurdere billedkvaliteten på det enkelte billede. Det gøres med kun et enkelt klik. Det er faktisk nemt at holde styr på det hele.

 

Åbner man et billede i Photo Ninja via Drag and Drop eller via Stifinder i Windows eller via Finder i Mac, så finder browseren i Photo Ninja omgående den aktuelle mappe med det ønskede billede. Er der tidligere foretaget justeringer i Photo Ninja af det pågældende billede, så huskes indstillingerne og genbruges. Programmet anvender nemlig XMP filer til at holde styr på justeringerne og ligner i den sammenhæng meget Lightroom og Camera Raw. Åbner man et JPG billede som oprindelig er fremkaldt i Photo Ninja, så finder programmet let og elegant frem til Raw filen og den tilhørende XMP fil. Det er dermed nemt at nulstille justeringerne og begynde helt forfra, hvis det er nødvendigt.

 

Der er ingen penselsfunktioner eller andre selektive justeringsformer. Der er faktisk færre justeringsmuligheder end det kendes fra de fleste andre Raw konvertere. Men der er tilsyneladende alt hvad der er nødvendigt for et godt resultat, herunder billeddistortion såsom vignetting, geometri og cropping. Det er meget nemt at korrigere for diverse billedforvrængninger og Auto allgn  fungerer rigtig fint

 

Der er ingen import muligheder fra et kamera eller andet perifert udstyr, men til læsernes orientering: Det er også tilfældet med mange andre gode Raw programmer. 

 

Der er ingen muligheder for udskrivning fra programmet. Det færdige resultat skal eksporteres som JPG eller Tiff filer til eventuel videre forarbejdning eller åbnes direkte i Photoshop ved hjælp af et plug-in.

 

Det er et af de mest overskuelige justeringspaneler jeg er stødt på. De justeringspunkter panelet indeholder samler de enkelte indstillingermuligheder på en hensigtmæssig måde og de er alle meget effektive. Der sker noget, når man ændrer en justering. Skarphed og støj indvirker som bekendt på hinanden, men disse justeringer er samlet og grupperet på en fin måde.  Her kunne flere af de andre programmer godt lære noget.

 

Smart Lighting er en funktion jeg speciel vil fremhæve, for det er den, der bevirker, at de fleste billeder pr automatik er velbelyste. Lysreguleringen ved navn Illumination er også særdeles effektiv til at åbne den mørkere del af billedet, og bevare Highlight og sidst men ikke mindst er Detail justeringen helt fantastisk. Det er en lokal kontrastjustering, men helt uden hallo effekter. Det er ikke set bedre!

 

Det siger vel næsten også sig selv, at den del der fjerner støj i billedet, ligeledes er i en særklasse for sig, sammenlignet med mange andre Raw konvertere. Det er få programmer, om nogen. der er i stand til at hente flere detaljer frem i Highlights end netop Photo Ninja. Der er også fine detaljer i skyggen. Kromatisk aberration fjernes fuldstændig med et enkelt klik. Det har jeg ligeledes ikke set bedre i noget andet program.

 

Default indstillingerne giver næsten altid et super fint resultat, som udgangspunkt, og der skal sædvanligvis ingen eller kun få korrektioner til for at få et optimalt resultat. Photo Ninja kan ved hjælp af tidligere nævnte plug-in bringes til at erstatte Adobes Camera Raw og om nødvendigt åbne billederne direkte i Photoshop. Kombinerer man yderligere, som anbefalet af PictureCode, med f. eks. Photo Mechanic ( til 150 $ ) er der ekstra godt styr på de mange billedfiler. Personligt ville jeg anvende Picasa 3 i stedet for Photo Mechanic. 

 

Picasa er nemlig helt gratis, og det dejlige ved det program er, at det vedligeholder sig selv helt automatisk, hvis det er det man foretrækker, men programmet indeholder også muligheder for søgning via Exif data, ligesom man kan også selv kan organisere billederne ved hjælp af tagging, eller ansigtsgenkendelse. Geo tagging er også en mulighed i programmet, fuldstændigt som det kendes fra dyre købeprogrammer. Picasa er også i stand til at udskrive de færdige billeder. Udskrivningsdelen i Picasa er tilligemed ret avanceret! 

 

I Picasa er det muligt at udføre de mest almindelige billedjusteringer, herunder også cropping. For mange fotografer uden den store justering ekspertise er der de mest nødvendige justeringer til rådighed, og så er de præsenteret på en meget overskuelig måde. Det kan bruges, men kan naturligvis ikke sammenlignes med et rigtigt editeringsprogram. Picasa kan åbne de fleste Raw filer, men er som Raw konverter betragtet for dårlig. Den kan holde orden på billederne og arbejder fint sammen med andre programmer. Der er mange fotografer der rynker på næsen når Picasa nævnes, men det er der ikke sagligt belæg for. 

 

For mange vil prisen på Photo Ninjas desværre være en hindring. Den koster nemlig 129,00 $ og det er mange penge, især hvis man samenligner med andre programmer med langt flere faciliteter. Der skal i modsætning til de nærmeste konkurrenter altid bruges et ekstra program for at få færdiggjort billedet. Det er nemlig ikke muligt i Photo Ninja at fjerne støv og små urenheder i billedet. Der er som tidligere nævnt heller ingen mulighed for at få billedet udskrevet. Det er ikke som f. eks. Lightroom et program, som kan klare alt fra import til færdig print m. m.

 

Corel AfterShot Pro, som blandt andet tilbyder udskrivning og en hel del  selektive og ret avancerede justeringsmuligheder, kan f. eksempel i skrivende stund erhverves for kun 24,00 $. Der er faktisk en del alternativer til en meget lavere pris end det PictureCode forlanger. Photo Ninja skal derfor nødvendigvis være lidt bedre end de andre. Hvem vil bruge 129 $ ekstra på at erstatte Camera Raw, som er en integreret del af Photoshop, hvis ikke Raw konverteringen i Photo Ninja er meget bedre?

 

Jeg har valgt nogle krævende Raw filer til testen. De ældste billede er taget med et kompakt kamera, Minolta A2 fra ca. 2004. Andre billede er taget med et kompakt kamera af nyere model, nemlig en Canon Powershot S95 og nogle med et Canon 500D spejlreflekskamera. Billederne er som sagt valgt, fordi de kræver det ypperste af Raw programmerne. Testen går ud på at presse mest muligt ud af programmerne og så bedømmer jeg simpelthen resultatet ved at betragte og sammenligne billederne i udvalgte områder ved 100%. 

 

Konklusion

 

Plus

 

Photo Ninja imponerer på mange områder. Jeg har ikke fundet andre Raw konvertere som kan hente lige så meget ud af overbelyste billeder som Photo Ninja. På det punkt er den ubetinget verdens bedste. Programmet henter også rigtig mange detaljer frem i skyggen. Der er på en eller anden måde noget tiltalende over slutresultatet. Den har sit eget look!

 

Lightroom og Capture One er de eneste konkurrenter jeg kan komme på, som på de fleste punkter kan hamle op med Photo Ninja, men de overgår den ikke i billedkvalitet. 

 

Betjeningsmæssigt er Photo Ninja også i en særklasse efter min mening. Det hele er overskueligt. Der er hvad der skal være og justeringerne fungerer og er samlet på en hensigtsmæssigt måde.

 

Minus

 

 

Prisen er meget høj 129 $. Det er 20 $ mere end Lightroom ( som kan det hele) kan købes for i øjeblikket. Udskrivning og mulighed for lidt mere selektiv billedbehandling, samt mulighed for at benytte en ekstern editor direkte står øverst på ønskeseddelen til 

 

 


 

 

Alternativer

 

I forbindelse med testen af Photo Ninja, vil jeg gerne præsentere de 9 Raw programmer, jeg i første omgang fandt var relevante alternativer og derfor har testet og sammenlignet meget grundig. Der findes sikkert mange flere, men de her er nok de mest populære. Det er kun de vigtigste billedeksempler, der er vist i den her artikel. Det vil give et alt for stort billedmateriale og gøre det hele uoverskueligt at vise rup og stup. I det følgende vil jeg ligeledes forklare, hvorfor jeg personlig har fravalgt en del af programmerne, men også fortælle hvorfor de fravalgte programmer efter min mening ikke har klaret sig så godt i min test. 

 

Alle Raw programmerne kan hentes i en prøveudgave, så der er rig mulighed for alle til at efterprøve, om det jeg skriver nu også er korrekt!

 

3 Gratisprogrammer

 

Der findes en del gratis programmer, hvoraf DarkTable, LightZone og RawTherapee hører til de bedste. De øvrige gratisprogammer er efter min mening ikke værd at beskæftige sig med. 

 

Det er imidlertid et stærkt felt de tre programmer er oppe imod, så DarkTable har jeg som den første fravalgt, fordi den er meget langsom på min computer, og fordi den reelt ingen chance har i det her selskab. Støjundertrykkelsen er også for dårlig.  Min computer er en hurtig iMac med 4 kerner og 12 GB ram.

 

LightZone er ikke uinteressant, men den kan ikke fjerne kromatisk aberration og farvede kanter ( endnu ). Det er ikke godt nok til denne her afprøvning, hvor det blandt andet drejer sig om billeder med ret meget kromatisk aberration. Derfor er LightZone ikke interessant, men får programmørerne  rettet op på manglerne, så er der uden tvivl et potentiale til et virkelig godt program. 

 

RawTherapee er absolut et fint program og i øjeblikket nok det mest anvendelige af de nævnte gratisprogrammer. Programmet klarer sig ret godt til almindelige billeder, men støj undertrykkelsen hører ikke til blandt de bedste, og så er der alt for mange justeringsmuligheder, hvoraf flere tilsyneladende ingen virkning har, ihvertfald på de billeder jeg har prøvefremkaldt. Det ligner et forsøg på at forbedre nogle dårlige justeringer med endnu flere virkningsløse og for de flestes vedkommende ret underfundige justeringer. Default indstillingerne virker imidlertid fint til de fleste billeder. Programmet mangler desværre det sidste for at kunne konkurrere med de bedre købeprogrammer, men den er under alle omstændigheder “pengene” værd.

 

 

Aperture fra Apple

 

Aperture, som er Apples bud på et godt Raw program, har jeg fravalgt, primært fordi det er en del af selve OS X styresystemet, og der er af den grund forlods allerede er foretaget de mest nødvendige justeringer. Heldigvis på en nænsom måde. Grundindstillingerne kan tilsyneladende ikke slås fra i Aperture, så man kan i virkeligheden ikke begynde helt forfra. 

 

Til gengæld kan selve styresystemet altid åbne Raw filer i en tilstrækkelig god kvalitet, imodsætning til Windows, der overhoved ikke kender noget Raw format. Det er dog glimrende resultater programmet leverer, og er man inkarneret iMac tilhænger er det uden tvivl et udmærket valg, men der er ting som generer mig, ikke kun i Aperture, men mere generelt. 

 

Programmet kræver f. eks. import at billederne før de kan behandles! Det bryder jeg mig faktisk ikke om, når det er den eneste mulighed. Det burde f. eks  være muligt at finde et billede på harddisken og så åbne det i programmet uden alle de omveje og krumspring. Det er sikkert en udmærket løsning for fotografer med mange billeder og en fast procedure, hver gang de kommer hjem med et “læs” billeder. I Aperture benævnes importen i øvrigt en begivenhed, uanset om der importeres eet billede eller et større antal?

 

Jeg bruger lejlighedsvis programmet i forbindelse med min iPhone og  iCloud funktionen og er meget tilfreds med de resulater jeg opnår. 

 

Iridient Developer

 

Iridient Developer er et rent Mac program og derfor ikke interessant for alle læsere. Den slipper heller ikke helt godt fra at fremkalde Raw filerne fra kompaktkameraerne. Støj undertrykkelsen er for dårlig, og der er ingen effektiv defringe justering, ligesom kromatisk aberration ikke fungerer helt optimalt. Derfor er den ret uinteressant. 

 

Corel Aftershot Pro

 

Det er et program med mange gode funktioner, men jeg undrer mig over fraværet af en ordenligt støj undertrykkelse. I manualen under Noise står der, at tidligere versioner benyttede Noise Ninja som et ekstra modul, men den mulighed eksisterer ikke i den nuværende version?

 

Der er tydeligt farvestøj i alle billeder, men tilsyneladende ingen justeringsmuligheder. Det kan købere af programmet da ikke være tjent med? Der fjernes lidt støj i selve Raw billedet, men der er ingen justering overhoved, når det gælder de almindelige former for farve og luminansstøj. Billeder taget ved høj ISO er nærmest ubrugelige. Hvis nogen kan forklare mig hvordan man gør, så skal jeg nok fjerne min kritik i teksten her. Fjernelse af Kromatisk aberration kunne også være bedre, men det virker dog. Som støjundertrykkelsen tilsyneladende fungere her og nu, vil jeg fraråde et køb. Der er heldigvis mulighed for at afprøve programmet gratis inden købet.

 

Jeg savner en god forklaring på at der tilsyneladende ingenting foretages, hvad angår især farveflimmer. Det er ikke særligt svær at bearbejde krominansen på det punkt og der skal faktisk meget til for at give synlige bivirkninger i billedet, så længe luminansen er nogenlunde intakt. 

 

 

DxO OpticsPro 9

 

Den arbejder ikke just hurtig, og på trods af alverdens filtre, udviklet specielt til det aktuelle kamera og den påmonterede optik, så er resultet efter min mening ikke bedre end det der kan opnås i en mere traditionelt opbyggede Raw konverter som Capture One, Lightroom og Photo Ninja og der er ikke så meget du selv kan gøre for at påvirke det endelige resultat.

 

Det er ikke en hemmelighed, at jeg ikke er særlig begejstret for programmer, som begrænser ens muligheder for manuelt selv at styre fremkaldelsesprocessen. 

 

Det er klart, at med særlige filtre skræddersyet til den enkelte kameramodel og optik, er det muligt at korrigere for næsten alt helt ud i hjørnerne, men jeg vil stadigvæk hævde at mine resultater med andre Raw konvertere er fuld på højde med det DxO leverer. Fotograferer man meget, så er det lige så klart, at Batch funktionen i DxO nyder godt af de mange filtre, som automatisk aktiveres, når det enkelte billede behandles. For mere almindelige fotografer er der efter min mening bedre alternativer! 

 

For fotografer, som masseproducerer billeder og ønsker fremkaldelsen udført automatisk på en nem og behagelig måde, kan DxO anbefales. 

 

 

Capture One Pro 7 

 

Det er ubetinget et fint Raw program, men programmet forsøger at presse mest muligt ud af Raw filen, og det betyder, at der er en tendens til lidt artefakts, især hvis der er meget støj i billedet. Det ses kun ved pixel peeping ved 100% eller derover, især på billeder taget med de mindre kompaktkameraer.

 

Når Capture One får lov at arbejde med store billedfiler uden alt for meget støj så leverer programmet superfine resultater. Programmet arbejder tilligemed meget hurtig!

 

Programopbygningen er også fin og tiltalende, men jeg bryder mig generelt ikke om programmer, hvor billederne altid skal importeres. Det er ok med en import funktion, men det burde være muligt lejlighedsvis at hente et enkelt billede ind uden at der skal oprettes et katalog. 

 

Der findes også en App til iPad eller iPhone og det er muligt at “ skyde “ billeder trådløst direkte til programmet. Programmet er professionelt hele vejen igennem.

 

Letvægts udgaven Capture One Express 7 koster kun en trediedel af det store program og fungerer lige så godt, hvad angår Raw fremkaldelse, men mangler naturligvis de lidt mere avancerede funktioner.   

 

Programmet hører til blandt eliten og kan absolut anbefales 

 

 

 

Lightroom

 

Det er et Raw program, som kan næsten alt. Nogle vil sikkert mene alt for meget. Det arbejder fint sammen med en hvilken som helst ekstern editor, men får den lov selv at vælge, så vælger den naturligvis Photoshop fra det samme softwarehus.

 

Det er yderst sjældent der er brug for hjælp udefra, for programmet kan stort set det hele selv. Kort beskrevet så kan programmet alt det de andre programmer kan og så lidt mere. Den arbejder fint med tredie parts plug-ins, og ser vi bort fra avanceret billedmanipulation, så har programmet alt hvad hjertet kan begære. Jeg kender mange som klarer alt billedbehandling udelukkende ved hjælp af det her program.

 

Ligesom Capture One er Lightroom i en klasse for sig og kan absolut anbefales 

 

 

 

 


 

 

 

Min mening om Photo Ninja

 

Photo Ninja tiltaler mig på mange måder. Den kvalitet programmet præsterer, selv med Raw filer taget med ældre kompaktkameraer, imponerer. Det er et program, som jeg sikkert køber, når min prøvelicens  udløber. Programmet kan noget som andre Raw programmer ikke kan lige så godt. Det er forbavsende let at opnå gode resultater, ofte helt uden at måtte efterjustere. Jeg kan godt lide det look som billederne har, men det er nok en smagssag. 

 

Highlights recovery, detail ( en slags lokal kontrast), noise funktionen og  fjernelse af kromatisk aberration er i en særklasse for sig. Photo Ninja er en fremragende Raw konverter, sammen med Capture One og Lightroom, blandt de bedste på markedet!

 

Photo Ninja har ikke nok funktioner til at kunne stå på egen ben, men sat sammen med andre programmer, som kan det nødvendige, er den bestemt en overvejelse værd, hvis billedkvaliteten har første prioritet.

 

Jeg har nu i en måneds tid brugt Photo Ninja sammen med Picasa 3, og det fungerer rigtig godt, både når billederne skal findes, og når de skal udskrives! Er der pletter og andre uønskede ting, så har Picasa en retoucherings funktion som kan fjerne den slags, ligesom røde øjne lynhurtigt kan fjernes. Picasa kan læse de fleste Raw formater, men den dur ikke som Raw konverter. 

 

Ingen af de programmer jeg har afprøvet  overgår Photo Ninja i billedkvalitet og indtil der kommer en Raw konverter som leverer bedre resultater, vil jeg betegne Photo Ninja som  den bedste på det punkt.

 

Jeg kan kun anbefale, at man som minimum prøver Photo Ninja

 

 

De fire næste billeder er som det fremgår af "mærkningen " blevet fremkaldt i 4 forskellige programmer. Udgangspunktet er et overbelyst billede. Det eneste program som kan gøre lidt ved de overbelyste områder er PhotoNinja!

 

 

Klik på billederne og se udsnittet i 100% 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I de 2 næste eksempler har jeg sammenlignet Lightroom og Photo Ninja. Jeg foretrækker selv billedet fremkaldt i Photo Ninja. Der er bedre tegning i skyggerne og  highlights i bluserne får en mere korrekt farve, ligesom sollyset i bladene behandles, som var der brugt et polariseret filter, der som bekendt giver en større farvemætning. Klik på billederne og sammenlign.  

 

 

Raw filen til "spejlkirken" kan hentes her. Tag ikke mine ord for gode varer prøv selv at fremkalde billedet!