Raw eller DNG

Hvordan man gemmer et analogt negativ eller et dias ved de fleste. Køligt, tørt og mørkt, så går det ikke helt galt. Jeg har 40 år gamle negativer og dias, som er blevet gemt efter denne recept, og de fejler ikke noget.

Derimod er det ikke så ligetil om et digitalt billede skal gemmes i et kameraspecifikt RAW format eller et mere almindelig udbredt format, som alle kender. JPG er et godt bud, men det er et format som ikke er velegnet til efterbehandling og formatet er ikke tabsfrit.

Raw formatet er ideelt, hvis man vil udnytte den innovation som billedbehandlende software hele tiden undergår, men det er et problem, at der ikke er enighed om en fælles standard.

Der eksisterer i hundredvis af forskellige Raw formater. En Raw fil kan være så speciel, at kun få programmer kan læse indholdet. Producenternes eget software kan som regel kun læse egne Raw formater. De billedprogrammer, som helst skal kunne læse alle Raw formater, skal jævnligt opdateres for at være nogenlunde ajour med udviklingen på kameraområdet. Det er et gedemarked!

Hent PDF filen med hele artiklen her