Ipad i ”skyen”

En iPad er en udmærket ”billedefremviser”, men hvis man har valgt en model med 16 GB hukommelse, er det begrænset, hvor mange billeder og især videoer der er plads til. Inden man får set sig omkring er der pladsmangel. Men lad os se på alternativerne.

Apples iCloud koncept, som blandt andet tilbyder Fotostream løsningen, er interessant, fordi det hele er automatiseret, og udover at aktivere funktionen første gang, passer det sig selv. De billeder, som fra iPaden eller en anden enhed sendes op i skyen, slettes, når der er gået 30 dage. Det er imidlertid rigelig tid til det Fotostream skal udføre. Billederne skal nemlig overføres til alle de tilsluttede enheder og være til rådighed uanset hvilken enhed, der benyttes, og uanset om enheden er on- eller offline. Det er nok forklaringen på at funktionen har fået navnet Foto – Stream.

Jeg har 2 iPads (1 stk iPad 2 og 1 stk iPad 3) og 1 stk iPhone 4, samt en iMac, som alle er tilsluttet. I min iMac anvender jeg iPhoto, alternativt kan programmet Aperture vælges. Det fungere kun med 1 program af gangen på en iMac. Dog er det muligt at synkronisere det valgte program med iTunes.

Der er adgang til Fotostream oppe i ”skyen” via en browser. Jeg har kun benyttet muligheden på grund af min medfødte nysgerrighed. Der har ikke været behov! Det passer sig selv.

En god ting er at importerede billeder bevarer opløsning og format. Det er således muligt at importere en Raw fil til iPaden og via Fotostream få den overført til iPhoto eller Aperture på iMac`en. Der kan naturligvis også overføres billeder den anden vej, men en evt. Raw fil bliver i sidstnævnte tilfælde altid konverteret til JPG formatet og billedets opløsning tilpasset.

Billederne i Fotostream overføres som nævnt automatisk til både iMac og iPad, men også til Apple TV, hvis man ejer en sådan. I det sidste tilfælde er opløsningen tilpasset til en fladskærm og billederne kan let vises frem på hjemmets store husalter (fladskærmen) uden brug af AirPlay.

Det er alt sammen godt, bortset fra, at billederne ikke alene optager plads på den stationære, men også lægger beslag på noget af iPad/iPhonens beskedne hukommelse. Nogle brugere synes også. at det er en ulempe, at billederne ikke umiddelbart kan identificeres ved hjælp af det oprindelige filnavn på grund af den ”navneforandring” der finder sted, når billederne overføres til en iPad/iPhone eller Fotostream.

Bemærk at Fotostream ikke tilbyder varig lagerplads. Billederne har en ”levetid” på 30 dage i ”skyen”, så bliver de slettet. Billederne slettes ikke på de tilsluttede enheder. Sletning af billederne på enhederne skal man selv udføre.

Ipaden kan fint læse Raw filer og konvertere dem til JPG formatet, og dermed vise dem på iPad'ens display, men pas på med Raw filer på en iPad. Det har aldrig været meningen at gemme Raw filer eller andre original billeder på en iPad. De fylder som regel for meget, og hvis man ikke tænker sig godt om, så sidder man pludselig tilbage med en JPG fil med en stærk reduceret opløsning og væk er originalen.

En Ipad bør ikke anvendes til backup af vitale filer. En iPad har det bedst med JPG billeder i en opløsning, som svarer til skærmens opløsning. Det er et spørgsmål om hastighed, for Jo mindre billederne er, jo hurtigere kan de vises på den lille skærm. Den højeste opløsning iPaden selv bruger er 2048 x 1536 pixel, og det forudsætter, at originalbilledet har en væsentlig højere opløsning.

Hvis billederne ikke skal fylde på en iPad, så skal de gemmes et andet sted, og her er ”skyen” en oplagt mulighed. Gratis lagerplads i ”skyen” tilbyder både Dropbox og Microsoft. Sidstnævnte i form af SkyDrive. Google er også med på vognen, men den ekstra lagerplads kan ikke styres fra en iPad (endnu).

Tilbag er Dropbox og SkyDrive. De er meget ens i funktion og opsætning, men Dropbox tilbyder kun 2 GB gratis lagerplads. og ekstra lagerplads er, samenlignet med konkurrenterne, alt for dyrt. SkyDrive tilbyder 7 GB gratis, og de brugere, som var med fra starten, har ovenikøbet fået 25 GB gratis. Ekstra lagerplads kan lejes til yderst rimelige priser.

Opsætningen af SkyDrive er nem. Opret en konto. Installer den aktuelle App på din iPhone eller iPad og konfigurere den. Til den stationære findes der et lille program som synkroniserer din iMac eller PC med SkyDrive. Skydrive figurerer dermed som en ekstra mappe, og kan bruges og behandles som sådan. På en iMac kommer der et lille symbol på menulinien med diverse valgmuligheder. Billeder og dokumenter kan gemmes på SkyDrive i original format og størrelse, og SkyDrive virker derfor som en ekstra harddisk. SkyDrive er også tilgængelig på Internettet via en browser, og det betyder, at man har adgang til sine data over alt.  

SkyDrive kan ikke læse Raw filer, kun opbevare dem. Skal billederne kunne ses på en iPhone eller iPad skal der være en JPG udgave af billedet i SkyDrive mappen. Det billede, man kan hente ned på ens iPad eller iPhone er altid reduceret i størrelse (originalen ændres ikke) og det kan der ikke laves om på. Til gengæld lægger billedet ikke beslag på enhedens hukommelse. Det er muligt (option) at uploade billeder i JPG formatet fra iPad/iPhone til SkyDrive i originalstørrelse, men ikke den anden vej!

Videoer må ikke overstige 100 MB og opløsningen må ikke stille for store krav til systemet. En opløsning i Full HD det går for langsomt. Fra App'en kan man tage et billede eller optage en video og sende resultatet direkte op i SkyDrive uden om Kamerarullen. Eksisterende billeder og videoer i Kamerarullen kan naturligvis hentes op i SkyDrive mappen og gemmes der. SkyDrive App'en understøtter endnu ikke AirPlay direkte, men mon ikke det kommer? Gem billederne i Kamerarullen, hvis det er vigtigt at få dem vist ved hjælp af AirPlay.

Jeg har programmerne Pages og Numbers installeret på min iPad og de fungerer fint sammen med SkyDrive. Jeg kan hente Word og Excel dokumenter direkt fra SkyDrive og via en lille omvej også få gemt eventuelle ændringer. PDF filer er det helt oplagt at gemme i ”skyen” og læse på iPaden.

Ekstra kapacitet kan vi altid bruge, især når det er gratis!