iPad og foto (iOS 5)

Indledning

Der var engang, hvor et foto altid var et papirbillede. Foto er en forkortelse af ordet fotografi og henviser til en proces, hvor lys omsættes til et billede på et lysfølsomt materiale. I vores digitale tidsalder bruger man ikke ordet foto så meget mere, men snarere ordet billede i stedet for. Det er nok også mere korrekt, for næsten samtidig med at man har trykket på kameraets udløser, toner motivet frem på displayet bag på kameraet. Der skal ikke længere en omfattende kemisk proces til, for at kunne vise et billede af det, der lige er blevet ”fotograferet”.

Det betyder ikke at papirbilleder er gået af mode, tværtimod, så fremstilles der nok flere papirbillede end nogen sinde, men de udgør en forsvindende lille del af de mange billeder, der faktisk bliver”eksponeret”. Når først kameraet er anskaffet, er det blevet en næsten ”gratis” oplevelse, at trykke på udløserknappen. Selv om det kun er en lille del af de mange billeder, som ender på papir, så vil de fleste jo gerne kunne vise resten af billederne frem, og her er de nye tablets en ny og velkommen mulighed.

Der er forskellige tablets på markedet, men Apple's nye iPad 2 kommer man ikke uden om, og det er da også den der fokuseres på i det følgende. Den er blevet hurtigere end forgængeren, især på det grafiske område, og den har fået et kamera både for og bag.

Som fotograf  kan man ikke bruge kameraerne til seriøs fotografering, men til registrering af en eller anden begivenhed, kan kameraerne godt anvendes. Det skal dog lige tilføjes at videodelen (kameraet på bagsiden) leverer et forholdsvis fint resultat (i HD kvalitet) og kameraet i front en opløsning, som lige rækker til videosamtale over Skype eller FaceTime.

 

 

Skærmen på iPad 2 er på 9,7” diagonalt med en opløsning på 1024 x 768 pixel (billedformat 4:3) og det lever ikke op til HD kravet, men i praksis savner man ikke opløsning.

 

 

En stationær computer eller en laptop med programmet iTunes installeret, har længe været eneste mulighed for at starte en ny og frisk indkøbt Ipad op! Det er det imidlertid ikke længere. Med OS 5, det nyeste styresystem, er det muligt at anskaffe sig en iPad og klare opsætning, back-up og daglig brug uden at være i besidelse af en stationær computer! Mere om det senere!

En personlig konto skal der under alle omstændigheder til. Det er en konto, som skal have et gyldigt kreditkort tilknyttet. Når der købes en ny apps eller en anden ydelse, så hæver Apple automatisk beløbet på kontoen. Det lyder umiddelbart ikke rart, men i praksis fungerer det fint. Som en ekstra sikkerhed skal man ved køb, udover brugernavn og adgangskode, kunne oplyse kreditkortets kontrolnummer. Hvis der er tale om en handel fra en fremmed computer, er kortets kontrolnummer altid et krav.

Det er teknisk muligt at give andre tilladelse til at installere de programmer, man har købt. Det betyder i praksis, at en fremmed computer skal godkendes til kontoen. Man skal acceptere at dele sine personlige oplysninger i form af koder og kreditkortets kontrolnummer med en måske mere eller mindre ”vildt fremmed”. Hvem har lyst til det? Den som har koderne kan købe ind på en konto uden begrænsning!

Der kan til orientering max være tilknyttet 5 computere til samme konto på en gang. Tilsyneladende er der ingen begrænsning i antal iPads. Serienumre og registrering, som vi kender det fra Microsoft, går Apple ikke særligt hård op i. Har man f. eks købt styresystemet OS X Lion i Apple butikken for 176 kr, så må man installere det på 5 computere. Det er vist det man kalder på tro pg love uden kontrol!

Piratkopiering er altid en dårlig ide, især på et Apple produkt. Det er dog muligt, og efter sigende forholdsvis nemt, men det kræver at iPad'en "jailbreakes", og det betyder at al sikkerhed deaktiveres på enheden. Der er ikke rigtig nogen let mulighed for at snyde og omgå systemet uden problemer. Kan man ikke lide duften i Applebageriet, så skal man ikke vælge Apple, så er Android måske et bedre system at vælge. Vi taler i virkeligheden om at spare nogle få basseører, og det man får til gengæld, er en masse besvær og problemer. Apple er ikke særlig restiktive over for brugerne, så hvorfor snyde?

Er man en stor familie med flere enheder er muligheden for lovlig deling af apps en rigtig god ting. Enhederne kan tilknyttes den samme konto, og de købte apps på den måde deles, og da de enkelte Apps tilligemed er meget billige, så har Apple opnået, at alle Ipad ejere næsten pr. automatik har en ren og god samvittighed (hvad piratkopier angår).

iTunes til den stationære computer findes i en udgave til både Mac og Windows, så der er ingen problemer selv for hård prøvede Windows brugere. Kort fortalt er iTunes et program, som gør det muligt at hente musik, film, podcasts, TV shows og små apps (programmer til Ipad 2) på Internettet og en masse andre ting. De små apps installeres naturligvis altid på Ipad'en, mens musik, film, TV shows og podcasts kan ses og høres på begge enheder efter synkronisering.

Når iTunes og iPaden er synkroniseret, er der samtidig taget en backup, og dermed er der en restore mulighed (back-up), hvis Ipad'en skulle få alvorlige funktionsproblemer.

Det nye styresystem iOS 5 kræver ikke længere en stationær computer og iTunes for at give en iPad de samme muligheder. Det klares i "skyen" (iCloud)

Det skal her lige nævnes, at når først Ipad'en er startet op, så er der i det daglige ikke brug for at synkronisere med den stationære i en uendelighed, for køb af ovennævnte ydelser som nye Apps, musik, videoer m. m. kan også foretages direkte via iPaden og nu også med back-up og hele molevitten via iCloud.

Det der er så pragtfuld ved Apple udstyr, det er, at det næsten passer sig selv, hvis det bare er sat rigtig op. Og det er det som regel, med mindre man selv har været inde og ændre standard indstillingerne.

iTunes og iCloud sletter ikke en apps der er købt, og fordi man fjerner et betalt program fra iPaden, så er pengene slet ikke tabt, for programmet kan geninstalleres uden yderligere omkostninger.

Betjeningen af en iPad volder sjældent problemer, og derfor vil vi ikke bruge spalteplads på det. Det er nogle af de muligheder, som en iPad kan give en fotograf, der vil blive gennemgået i denne her artikel.

Hvis der er nogen, der kan holde på en hemmelighed, så er det Apple. Hvis man vil have teknisk information vedrørende iPaden, som ligger ud over almindelig betjening, så er det ikke hos Apple man skal søge. Apple frigiver de oplysninger, som Apple mener brugeren har brug for, hverken mere eller mindre. ”Hvis du vil vide mere så find ud af det selv” er åbenbart devisen.

Det er nok på sin plads her at tilføje følgende. Netop Apples koncept om at tingene skal være så enkle som overhoved muligt, er årsagen til at betjening og tilslutning til andre enheder eller netværk går så legende let. Som Windows bruger er man vænnet til at kæmpe i timevis for at få tingene til at virke, og så må man tit og ofte alligevel søge hjælp hos mere kompetente personer på området.

Det er for nogle lidt af et kulturchok, at hos Apple kan tingene klares med nogle få  tryk på tastaturet. Ofte er det tilstrækkelig at tilslutte enheden, resten klarer systemet automatisk.

Som fotograf vil mange sikkert gerne vide hvilket billedformater, der er gangbare, og hvilke billedopløsninger der kan anbefales, og ikke mindst hvordan man henter og flytter rundt på  billederne? I de følgende kapitler ser vi på de manger muligheder

 

 

 


 

 

iCloud

 

 

Apple’s nyeste styresystem til iPad, iPhone og iPod touch betyder nye muligheder set med en fotografs øjne.

Det er blevet muligt trådløst at udføre de funktioner, som tidligere krævede en kabel tilslutning. Synkronisering kræver ikke længere, at iPad eller iPhone skal kobles på en computer med et USB kabel for at kunne fungere.

For dem som ejer et Apple TV er der også gode nyheder billedmæssigt, idet det nu er muligt uden kabel at få vist indholdet fra en iPad eller iPhone direkte på sin fladskærm.

Nu har vi så yderligere fået iCloud.

iCloud er en ny form for lagerplads i “skyen”, som automatisk kan “gemme” musik, foto, dokumenter og opsætning af fællesprogrammer som f. eks Mail, kalender og kontakter o.s.v.

Bemærk at iCloud kun fungerer, når man er tilsluttet et Wi-fi. På 3G virker iCloud ikke!

Alle Apple enheder, som benytter styresystemet iOS 5 eller OS X Lion (for den stationære computers vedkommende), kan kobles på skyen og synkroniseres, således at en væsentlig del af indholdet vil være ens på de tilsluttede enheder.

Der findes et program for ejere af Windows computere, som gratis kan hentes hos Apple, så "Windows folket"  kan roligt læse videre. De er ikke glemt i systemet!

Har man en iPad, en iPhone og en iMac tilsluttet iCloud, så vil indholdet fra de programmer som understøtter systemet, og hvor det har en vis relevants, automatisk blive opdateret, når enhederne tilsluttes samme Wi-Fi. Synkroniseringen kan naturligvis slås fra i de enkelte programmer, så det vil være muligt i begrænset omfang at skræddersy udvekslingen af fælles data.

Et par praktiske eksempler: Ændrer man en aftale i kalenderen på sin iPad, så sker der en opdatering i kalenderen på iPhone’n og IMac’en. Et foto taget med f. eks. iPhone bliver automatisk kopieret over på iPad’en og iMac’en via Photo Stream o.s.v.

Kalendere, kontakter, E-post, påmindelser, bogmærker (i Safari) og noter er eksempler på relevante programmer, som man med fordel altid kan have tilsluttet systemet.

Vi koncentrer os her om en funktion, som specielt har med fotos at gøre. Funktionen har fået det meget sigende navn “ Photo Stream ”. Photo Stream er en funktion, som automatisk overfører nye fotos til iCloud og vidersender dem til alle tilsluttede enheder, hver gang der oprettes forbindelse til Wi-Fi.

Mange er af den opfattelse, at det er et traditionel fotoalbum placeret ude i “skyen”, som man så frit kan bruge til at gemme sine billeder på. Nogen har endvidere den opfattelse, at så bruger billederne ikke noget af den sparsomme hukommelse, som en iPad eller iPhone er udstyret med,

Ingen af delene er rigtige, når det drejer sig om Photo Stream. Der vil være tidspunkter, hvor der ingen forbindelse er til “skyen”, men billederne i Photo Stream skal man fortsat kunne se. Det betyder, at billederne fortsat bruger hukommelse på iPad og iPhone. Der spares ikke hukommelse på enhederne.

Dropbox er nok en bedre løsning for dem der har brug for mere hukommelsesplads, fordi de har købt Apple enheder med for lidt hukommelse.

iCloud tilbyder ganske vist gratis op til 5 GB lagerplads ude i “skyen”, men det er fortrinsvis tænkt til mail, dokumenter, opsætning, apps data, sikkerhedskopi o. s. v.

En iCloud sikkerhedskopi af Ipad eller iPhone, gemt oppe i “skyen”, er som tidligere nævnt blevet en ny mulighed for dem, der ikke har en stationær computer med iTunes, men så overskrider man desværre nemt de gratis 5 GB. Det er der dog råd for, idet ekstra plads i “skyen” kan lejes efter behov. Har man en back-up på sin stationære computer kan man vælge ikke at slå back-up (iCloud sikkerhedskopien) funktionen til.

Nu er det så heldigt at det meste af det indhold, som man giver penge for, ikke tæller med i de 5 GB som gratis stilles til rådighed i “skyen”

Alle apps, købt musik, bøger, film og TV shows tæller ikke med i de 5 GB og kan hentes ned fra skyen efter behov. Uden en iCloud sikkerhedskopi rækker 5 GB faktisk langt.

Photo Stream funktionen tæller heller ikke med i regnskabet, men der er dog sat andre begrænsninger!

Der kan max være 1000 billeder i “skyen” af gangen. Det reguleres i så fald ved at den ældste slettes, når en ny kommer til.

Når et billede i “skyen” er 30 dage gammel, slettes det automatisk. Det er ikke muligt at slette enkeltbilleder i ”skyen”, man må pænt vente 30 dage på at det automatisk sker.

Har man et “dumt billede” liggende i “skyen”, så går der 30 dage inden det forsvinder af sig selv, med mindre man 0 stiller Photo Stream  på adressen https://www.icloud.com/

Log på! Klik på dit navn i øverste højre hjørne og vælg så “Advanced” og klik på “Reset Photo Stream”. Så slettes alle billeder i “skyen” og ikke andre steder. Billederne eksisterer fortsat i Photo Stream på den enkelte enhed.

Næste skridt er derfor at 0 stille Photo Stream på alle enheder, hvor billederne ikke må ligge. Inden billederne slettes og forsvinder for evigt bliver man dag advaret, og der er en sidste mulighed for at gemme billederne f. eks i Camera Roll.

Rækkefølgen er derfor ikke ligegyldig, hvis billederne skal slettes fuldstændig både i “skyen” og på den enkelte enhed.

Har man en Apple TV så ligger billederne fra Photostream også der, og så skal den også 0 stilles ved at slå Photo Stream funktionen fra og dernæst til igen.

Bemærk at hver gang man 0 stiller, så begynder man helt forfra, og så er det kun helt nye billeder, som Photo Stream henter ind og kopierer videre. Bemærk at Photo Stream ikke understøtter video. Endnu da!

Photo Stream vil nok for de fleste blive brugt til de billeder, som bliver taget med en iPhone, men billeder, som overføres fra et eksternt kamera eller hukommelseskort til iPhone (eller iPad), bliver også vidersendt til “skyen” og dermed videre til de andre enheder. Det gælder også Raw filer.

Det åbner mulighed for at overføre billedfiler taget med et eksternt kamera til f. eks. den stationære eller Apple TVet, mens man selv stadigvæk befinder sig i “marken”. Der er perspektiver i systemet, men husk lige at Raw filer specielt og JPG filer kan have en størrelse som kan sætte systemet mere eller mindre skakmat.

Bruger man f. eks. en Ipad som back-up af Raw filer og disse fylder 10-15 GB, så vil der så snart man kommer på et Wi-Fi blive udført en upload til Photo Stream, som i meget lang tid vil belaste systemet. Har man yderligere en iPhone tilsluttet, så har den måske ikke hukommelse nok til alle de billeder. Man kan heldigvis selv slå Photo Stream til eller fra i den enkelte enhed, men det sker ikke automatisk !

Billedfiler overført på den her måde ændres ikke i størrelse og indhold. Bemærk at sender man Raw filer fra enten Aperture eller iPhoto ( Begge programmer kan ikke være tilsluttet Photo Stream på samme tid) som har været redigeret i et af nævnte programmer, så er det en JPG fil i en passende størrelse og kompression som sendes op i "skyen" og ikke længere en Raw fil!

iPhoto og Aperture, som er billedprogrammer på iMac, er velegnede, hvis “gamle” billeder og andet billedmateriale skal overføres til iPad eller iPhone via Photo Stream. Kun et af programmerne kan være tilsluttet Photo Stream på samme tid. Det program som ikke er valgt kobles automatisk fra.

Bemærk igen! Default så bliver alle nye billeder i Aperture eller Iphone automatisk sendt op i "skyen". Det  bør man som noget af det første slå fra og så selv overtage styrringen, hvis man vil undgå at påføre sig selv problemer.

Photo Stream vil fungere fint, hvis det udelukkende er billeder taget med en iPhone, som automatisk fordeles mellem enhederne. Er man en ivrig amatørfotograf med forkærlighed for Raw filer og JPG filer med høj opløsning, så pas på, når du bruger Photo Stream. Billederne sluger nemt hele hukommelsen og det belaster Wi-Fi i længere perioder af gangen når billederne sendes op i "skyen"

 


 

 

AppleTV

Ovenstående billede viser de apparater og enheder som tilsammen giver nogle hidtil ukendte muligheder for at se andet end almindelig TV på fladskærmen. De fleste apparater kender vi, men det er nok ikke alle der ved, hvad et AppleTV er for en dingenot?

 

 

Den er ikke ret stor og kan være i en hul hånd, men størrelsen til trods, så kan den en masse ting. Enheden skal tilsluttes 220 volt og forbindes til et TV med et HDMI kabel. Den har ingen betjeningsknapper, men der medfølger en fiks lille fjernbetjening. Pris ca. 1000 kr på Internettet.

Apple TV enheden skal for at fungere kobles til et TV med et HDMI kabel og så tilsluttes et Wi-Fi netværk med en adgangskode. Apple TV kan herefter selvstændigt koble sig på Internettet, hvor der bland meget andet nu kan købes eller lejes film. Det er ligeledes muligt at se Podcast, Youtube, og Shows, samt høre musik og meget mere. Det hele kan opleves på huset store fladskærm. Der er ingen Browser, så vi kan surfe rundt som vi kender det fra vores stationære computer. Ingen Google og ingen mails, og ingen mulighed for at gemme billeder og videoer. Der streames altid direkte, med den lille undtagelse, at billeder overført fra den nye funktion Photo Stream gemmes i hukommelsen på Apple TV.

For en fotograf tilbyder AppleTV en meget vigtigere funktion.  Både iPaden, iPhonen og computeren kan trådløst sende billeder og videoer til AppleTVet og derfra videre op på en større fladskærm. Billeder og videoer i formatet 16:9 fylder automatisk skærmen ud.

Der er også Airplay skærmdublering, hvilket betyder at iPad enhedens skærm kan flyttes op på den store fladskærm trådløst. Tidligere krævede det et kabel og en særlig connector. Har man et langsomt Wi-Fi, så er en kabel tilslutning bedre, hvis det man viser kræver hurtigere streaming end hvad det lokale netværk kan præstere. iPad skærmen har formatet 4:3 og fylder derfor ikke skærmen ud, men når Apple TV konstaterer at formatet er 16:9 på et billede eller en video, så fyldes skærmen automatisk helt ud, så længe visningen varer.

AppleTVet  betjenes med sin egen lille fjernbetjening, men det er også muligt fra en iPad eller iPhone. Der findes nemlig en gratis app ved navn Remote, som gør det muligt.

Når der søges efter diverse podcast, musik og den slags, så er en simpel fjernbetjening, hvor man stepper rund for at skive et søgeord, ikke det hurtigste arbejdsredskab. Bruger man iPaden, så er der et helt tastatur til rådighed.

 

 


 

 

iTunes

Billed og video overførsel fra computer til iPad eller iPhone.

Der er flere måder at løse denne opgave på.  iPad eller iPhone kan tilsluttes den stationære computer ved hjælp af det medfølgende USB kabel eller forbindes helt trådløst.

Der er i eksemplerne brugt original Apple udstyr. Eksemplerne er derfor ikke efterkontrolleret med en Windows maskine, men bortset fra programmerne iPhoto og Aperture, som kun kan køre på en Mac, er der nok ikke den store forskel.

Det vrimler med gode råd på nettet, især når der skal overføres billeder fra en computer og til en iPad, men gode råd kan vise sig at være det modsatte. En iPad har en forholdsvis beskeden disk størrelse, og det betyder derfor noget, at billedstørrelsen i byte ikke er alt for stor. Det lyder derfor umiddelbart som et godt råd. at eksportere billederne i en størrelse, som svarer til f. eks. iPadens display (1024 x 768 pixel), eventuelt lidt større, så der også  kan zoomes lidt ind.

Det er ganske vist rigtigt at små billeder fylder mindre i hukommelsen, men når importen sker fra den stationære computer via iTunes,  så er det iTunes, som suverænt bestemmer størrelsen, kompressionen og formatet og så dur ovennævnte råd ikke.

iTunes får som regel billederne fra iPhoto eller Aperture, alternativt fra en nærmere specificeret Mappe. Alle billeder i iPhoto og Aperture kan eksporteres til iPaden, men billedstørrelsen ændres i iTunes og det gør fil formatet også.

Uanset originalfilens format er det altid et JPG billede der eksporteres og billedstørrelsen er begrænset til  max at være på  2048 x 1536 pixel. Max opløsningen kan i øvrigt kun opnås, hvis originalbilledet har en tilstrækkelig høj opløsning.

Eksporterer vi et JPG billede fra computeren til iPaden med en original opløsning på 2048 x 1536 ender vi op med et billede på 1024 x 768 pixel, svarende til iPadens Display. Et JPG billede med opløsningen 1024 x 768 pixel reduceres til 512 x 384 pixel. Der er i mange tilfælde tale om en billedreduktion til en fjerdedel i størrelse. Det virker ikke umiddelbart logisk og konsekvent, at reducere størrelsen så kraftigt uanset originalbilledets naturlige størrelse?

En anden iagttagelse er, at detajlopløsningen tilsyneladende er bedre  i et importeret billede, hvis udgangspunktet er et originalbillede med en ekstra høj opløsning i pixel. Der findes flere algoritmer til resizing af billedstørrelsen, og de er som bekendt ikke alle lige gode og lige hurtige. Der vil naturligvis altid være tale om et kompromis.

Det nye og gode råd må derfor være altid at importere originalbillederne til iTunes  og overlade filformat og størrelse til iTunes.

Når et billede zoomes og skaleres på iPadens LCD skærm, så er det tydeligt at alle kanter og linier glattes lidt ud, så det næsten ikke er muligt at se nogen form for pixelering. Det faktum at billedstørrelsen er begrænset og de små detaljer lidt udflydende gør at en vurdering af originalbilledets kvalitet vanskeliggøres. Farverne kan bedømmes nogenlunde, og det samme kan billedets helhedsindtryk, men en 100% vurdering er selvsagt ikke muligt. iPaden er dog stadigvæk et udmærket værktøj til billedfremvisning, men zoomer man kraftigt ind på en detalje, så virker billedet naturligvis mindre skarpt end originaludgaven.

Appel oplyser ikke noget om skærmens farveprofil, men uanset hvilken farveprofil originalbilledet har, så får alle  billede eksporteret via iTunes den samme farveprofil i iPaden. Profilen svarer til sRGB.

Ipaden bruger ikke originalbilledernes filnavne, men bruger i stedet datoen til en slags grovinddeling. Det kan undertiden være lidt besværligt at finde frem til et bestemt billede, hvis der er flere billeder af samme motiv.

Selv om disken har en begrænset kapacitet, fra 16 - 64 Gb, til både programmer og data, så kan en iPad indeholde mange JPG billeder. Er billedernes gennemsnitlige størrelse ca. 100 KB, så rummer 1 GB ca. 10000 billeder.

Appel vil naturligvis gerne, at man bruger et af deres programmer som f. eks. iPhoto til at organisere billederne. Det gør det nemt at synkronisere og overføre billederne til iPaden. Den overskuelighed som iPhoto tilbyder ved at katalogisere billederne ved hjælp af ansigtgenkendelse, begivenheder eller steder, følger med over. Det virker i praksis meget overbevisende.

Men hvis man i itunes efterfølgende vælger at synkronisere nogle billeder, som ligger i en separat mappe, så sker der uventet ting og sager. Vi får naturligvis de nye billeder overført, men alle eksisterende billeder fra iPhoto er pludselig væk?  Så må vi synkronisere med iPhoto igen, for at få de gamle billeder tilbage, men nu er  billederne fra mappen pist væk? Tilsyneladende  er det et krav fra Appels side, at alle billederne skal være importeret fra samme mappe eller fra et af Appels billedprogrammer iPhoto og Aperture.

Der er naturligvis en mening med galskaben. Har man alle sine billeder samlet i den samme mappe eller organiseret i et af Appels billedprogrammer og ønsker en kopi af hver enkelt billede overført til iPaden, er det jo smart at iTunes sørger for at de ”nye” billeder ikke komme til at beslaglægge hele iPadens disk på grund af størrelsen. Opgaven udføres samtidigt i et hug, for iTunes skal jo ikke rundt forskellige steder for at finde billederne frem. Appels filosofi er at brugeren ikke skal indvolveres mere end højest nødvendigt.

Det har aldrig været meningen, at iPaden med sin beskedne diskstørrelse skulle indeholde de originale billedfiler og erstatte den stationære, men iPaden tilbyder en nem og en hurtig måde at få vist dine billeder frem på.

Det har i det her kapitel hovedsagelig drejet sig om eksport af billeder fra computeren til iPaden, men i forbindelse med synkroniseringen er der også mulighed for en eksport fra iPaden og til computeren.

 

 

 


 

Trådløs billedtransmission.


For nogen er det koncept som Appel har valgt irriterende. De hævder, at det hæmmer deres udfoldelsesmuligheder! Hvorfor kan en Ipad kun dit og ikke dat? Appels forsøg på at bestemme alt helt ned i detaljen, får imidlertid en masse kreative mennesker til at finde løsninger og udvikle små programmer, som kan omgå Appels begrænsninger.

 

 

Formedelst 12 kr. kan man erhverve en app ved navn PhotoSync, som lover guld og grønne skove, hvad angå trådløs transmission af foto og videoer mellem iPaden og computeren. Det gode budskab er, at denne app holder alt hvad der bliver lovet. Det er simpelthen et rigtigt smart program. Der skal ikke etableres en ledningsforbindelse mellem iPad og computer. Med nogle få tryk er import eller eksport processen i gang, og du har stor indflydelse på hele forløbet.

Programmerne iPhoto og Aperture er ikke nødvendige længere. Det må da glæde tilhængerne af Lightroom og Photoshop. Du bestemmer format og størrelse på billedfilerne.

Trådløs forbindelse kan med PhotoSync udføres på flere måder.

Med Bluetooth er det muligt trådløst at overføre billeder mellem iPaden og andre enheder som f. eks. en iPod eller en iPhone, hvis et Wi-Fi netværk ikke er til rådighed.

Wi-Fi anvendes altid, når en computer og en iPad skal ”tale” sammen trådløst. Her tilbyder PhotoSync 2 løsninger:

 

 

1. Der skal installeres et lille program (en Mac eller Windows Companion) på computeren. Programmet ligger så og lurer i baggrunden. Når PhotoSync åbnes på iPaden kaldes nævnte program, og der skabes en sikker forbindelse, som gør det muligt at overføre billeder og videoer mellem de 2 enheder. Det er en løsning som altid virker og den er lynhurtig!

 

 

2. Er nævnte lille program ikke installeret på computeren, er PhotoSync alligevel i stand til at skabe en forbindelse. Det sker ved hjælp af computerens Browser. Den sidste løsning virker ret så overbevisende. Der kan med den metode nemlig skabes forbindelse til en hvilken som helst computer, hvis blot iPad og computer er på samme trådløse netværk. Der kan udføres upload og download i browseren og hele iPadens billedbibliotek kan der bladres i. Nogle få Wi-Fi routere overholder desværre ikke Appels transmissionsprotokol og det kan give visse problemer.

Når der flyttes billeder over på iPaden med PhotoSync, så beholder billederne deres farveprofil. Hvis farveprofilen afviger fra sRGB, f.eks. Adobe RGB, så opleves mange billeder, som om der var skruet lidt ned for farvemætningen. Det skyldes at iPaden ingen farvestyring har, og derfor altid bruger den samme farveprofil (sRGB). Hvis man ikke tager højde for det forhold, så kan man ikke regne med farverne.  Hvis billederne f. eks reeksporteres fra iPaden og til en anden computer så ændrer det ikke på farveprofilen, for PhotoSync flytter kun filen og ændrer ikke på noget som helst. Det skal i den forbindelse nævnes at eventuelle Exif og GPS data også bevares.

 

 

Der findes en gratis app som hedder SpyderGallery. Med det nødvendige justeringsværktøj (som ikke er gratis) kan denne app oprette en farveprofil for iPadens skærm. Farveprofilen benyttes kun i appens egen View funktion. Programmet har en før/efter indstilling i View funktionen, så man kan se forskellen. Det virker i øvrigt som om galleriets Viewer er lidt bedre til at vise originalbilledernes kvalitet, formentlig på grund af en lidt højere opløsning end det der tilsyneladende er muligt i iPadens eget standard programmel? Prøv selv. Tilbage til PhotoSync!

Lidt forenklet kan vi sige at PhotoSync gør det muligt at flytte billeder og videoer mellem iPad og computer som om der var tale om 2 almindelige harddiske. PhotoSync tilbyder endvidere direkte upload til DropBox, Flickr og FTP. Sidst men ikke mindst så er PhotoSync det hurtigst af alle de programmer, som er blevet afprøvet i forbindelse med den her artikel.

Det skal lige nævnes at de Raw filer, som ligger på iPadens disk, naturligvis kan ses på iPaden, men en Browser kan ikke ”læse” Raw formatet og viser derfor bogstavelig talt ”ingenting”. Bortset fra det, er der ingen problemer med at håndtere Raw filer ved hjælp af en browser.

Raw filer, JPG, PNG og mp4 videoer læser iPaden uden problemer og originalfilerne røres ikke når iPaden konverterer og genererer det billede som bliver vist på iPadens LCD skærm.

 


 

Billedimport fra et kamera

 

iPaden kan importere billedfiler direkte fra et kamera via en USB forbindelse. Forbindelsen kan etableres ved hjælp af et specielt mellemled med en USB bøsning. En original SD kortlæser til iPaden er en anden mulighed. Der findes uoriginale kortlæsere der understøtter både CF og SD kort.

Raw filer og JPG billeder, overført på den her måde, ændres ikke og bibeholder original størrelse, farveprofil (kun JPG)  og filformat. Det er en vigtigt forudsætning, hvis iPaden skal bruges som en ekstra backup i ”marken”. iPaden kender de samme Raw formater som iPhoto og Aperture og kan derfor også generere et billede, som kan ses på iPadens LCD skærm.

Filerne kan senere eksporteres til iPhoto eller Aperture via ITUNES eller til harddisken på den stationære computer ved hjælp af PhotoSync. Filerne beholder den oprindelige endelse (ekstension) under hele forløbet, men får et nyt fortløbende navn.

Alle billedfiler kan eksporteres fra iPaden vedhæftet en email. Det gør det muligt for en pressefotograf at sende en Raw eller JPG fil hjem til redaktionen direkte fra åstedet, hvis han er den lykkelige ejer af en iPad ( eller iPhone 4) med 3G.

 


 

Ipaden og den stationære

 

Den stationære computer er normalt stedet, hvor  billeder og videoer gemmes. Hvis der kunne etableres adgang til disse data via iPaden, ville mange ting være nemmere. Der er også opgaver, som kun en stationær computer kan udføre, så alene af den grund ville det være en interessant mulighed. Det kan i en vis udstrækning godt lade sig gøre.

Det findes en del apps, der kan overføre computerens brugerflade/skærmbillede til iPadens skærm. Ikke alene kan man se computerens desktop på iPadens skærm, man kan også betjene computeren fra iPaden. Alle de apps der er blevet afprøvet, kræver, at begge enheder skal være tilsluttet samme Wi-Fi net og et lille Companion program skal være installeret på computeren.

For hovedparten af disse apps er manglende hastighed desværre et problem . Videoerne vises i ryk og opdateringen af selve skærmbilledet giver ikke anledning til det lange hurra. Der er heller ikke nogen lyd.

Der findes dog en apps til kun 18 kr ved navn ”Splashtop Remote Desktop for iPad” som overgår alle andre på alle områder. Hastigheden imponerer. Videoer (også flash videoer), Live View fra et kamera, og adgang til billedbibliotekerne på computeren er pludselig blevet en mulighed.

 

 

Når programmet Soundflower er installeret på den stationære computer er lyden ovenikøbet med over på iPaden. Sidst men ikke mindst er den store computers regne- og datakraft blevet tilgængelig for iPaden. En del fotoprogrammer på computeren kan uden problemer betjenes via iPaden. Sidst men ikke mindst så kan billederne vises på iPaden i en højere opløsning.

For ”Windows kiggere” tilbyder Splashtop en Beta funktion som giver remote adgang til den stationære computer, hvis blot der er adgang til Internettet. Er ikke afprøvet, men mon ikke det virker lidt som TeamViewer? Det lyder spændende.

 


 

Kamera Remote

 


”DSLR Camera Remote Professionel Edition” er en apps, som giver mulighed for trådløs betjening af en Canon eller Nikon DSLR kamera. Der findes en HD udgave som koster 299 kr.

Kameraet skal tilsluttes en laptop eller stationær computer med et USB kabel i en passende længde. Et lille program på computeren etablerer via Wi-Fi en trådløs forbindelse til iPaden. Desværre kan evt.LiveView og indstillinger ikke ses på computeren. Computeren virker som en simpel relæstation. På iPaden kan man naturligvis se, hvad kameraet er fokuseret på, hvis kameraet vel og mærke har LiveView. Lukker, blænde, ISO, hvidbalance og filtype er blandt de ting der direkte kan indstilles fra iPaden. Fokusering er desværre ikke en option. Så er der naturligvis en ”Fire” knap, så man kan tage selve billedet. Der er flere indstillingsmuligheder i undermenuerne.

Ideen er at man skal kunne betjene kameraet fuldt ud, selv om kameraet er anbragt i en betjeningsmæssig vanskelig position. Ved studieoptagelser skal lampernes placering ofte ændres lidt for at opnå den helt perfekte belysning. Det sparer en masse springen frem og tilbage, hvis  kameraet har LiveView og man har en iPad i den ene hånd, som eksakt viser hvad kameraet ser.

iPadens skærm er væsentlig større end det display kameraet byder på. Det giver en realistisk mulighed for at vurdere hvordan resultatet vil blive inden optagelsen. Få sekunder efter optagelsen kan man så se resultatet.  Det havde været helt perfekt, hvis ”DSLR Camera Remote” udnyttede computerens store skærm samtidig. Alt andet lige, jo større skærm og jo større opløsning, jo bedre vil man kunne vurdere en given optagelse.

Ovenstående beskrivelse er baseret på en test af Free udgaven af ”DSLR Camera Remote”.

Er man ejer af et Canon DSLR kamera og appsen ”Splashtop” er følgende løsning både billigere og bedre.

 

Ovenstående billede viser et skærmdump fra den stationære computer.

Programmet EOS utility, som er en del af det software der medfølger ved køb af et Canon kamera, gør det muligt at få kameraets søgebilledet op på den store skærm. Kameraet skal naturligvis have LiveView og været tilsluttet computeren med et USB kabel. Det er ikke undersøgt hvad Nikon tilbyder af software, men mon ikke der findes noget tilsvarende?

En trådløs USB (fra kamera til computer) bør kunne fungere i denne her sammenhæng. Inden for ca 3 meter er hastigheden (streaming af  billedet) næsten lige så høj som på en ledningsforbindelse, og selv med større afstand mellem kamera og computer burde der ikke være problemer. Det er dog ikke afprøvet i praksis!

Alle nævneværdige funktioner på kameraet kan herefter indstilles fra computeren. Der er som noget nyt et Histogram til rådighed. Manuel og automatisk fokusering er nu en mulighed. Ovenstående skærmdump er taget fra en 27” iMac, og det siger næsten sig selv, at billedet dermed er i en opløsning, der gør det muligt at fokusere på de fineste detaljer. Fokuspunktet kan flyttes rundt ved hjælp af ”musen” og der kan zoomes kraftigt ind, hvilket gør fokuseringen endnu mere præcis. Dybdeskarpheden kan yderligere kontrolleres inden der trykkes på udløserknappen. Der kan sluttelig vælges mellem en test optagelse og en ”rigtig” optagelse.

Når billedet er eksponeret kan man omgående se resultatet i storformat!

Den egentlige fidus i den her forbindelse er, at computeren også kan betjenes fra iPaden ved hjælp af den tidligere nævnte apps ”Splashtop” til kun 18 kr. Det er under alle omstændigheder herligt at kunne betjene sin store computer fra en iPad!

Som det er beskrevet i et af de foregående afsnit kan ”Splashtop” overføre computerens skærmbilledet til iPaden i fuld opløsning, og det giver jo et overblik og en kontrol, som ikke er muligt med APPsen ”DSLR Camera Remote”.

Det er som nævnt ovenikøbet en billigere og en bedre løsning. Næsten alt kan indstilles og kontrolleres fra både computer og iPad, og den højere opløsning begge steder er i sig selv en kæmpe gevinst.

 

Her er der på iPaden zoomet ind på den del af programmet EOS utility som viser kameraets søgebillede.

 

Remote delen af programmet EOS utility er her flyttet ind i søgebilledet

 

Skærmdump fra iPad. Programmet EOS utility kan zoome ekstra ind på den lille firkant i søgebilledet. Den sorte knap til højre for tallet 9999 er udløserknappen. En let berøring med en finger er alt hvad der skal til for at tage et billede.