iCloud

 

 

Apple’s nyeste styresystem til iPad, iPhone og iPod touch betyder nye muligheder set med en fotografs øjne.

Det er blevet muligt trådløst at udføre de funktioner, som tidligere krævede en kabel tilslutning. Synkronisering kræver ikke længere, at iPad eller iPhone skal kobles på en computer med et USB kabel for at kunne fungere.

For dem som ejer et Apple TV er der også gode nyheder billedmæssigt, idet det nu er muligt uden kabel at få vist indholdet fra en iPad eller iPhone direkte på sin fladskærm.

Nu har vi så yderligere fået iCloud.

iCloud er en ny form for lagerplads i “skyen”, som automatisk kan “gemme” musik, foto, dokumenter og opsætning af fællesprogrammer som f. eks Mail, kalender og kontakter o.s.v.

Bemærk at iCloud kun fungerer, når man er tilsluttet et Wi-fi. På 3G virker iCloud ikke!

Alle Apple enheder, som benytter styresystemet iOS 5 eller OS X Lion (for den stationære computers vedkommende), kan kobles på skyen og synkroniseres, således at en væsentlig del af indholdet vil være ens på de tilsluttede enheder.

Der findes et program for ejere af Windows computere, som gratis kan hentes hos Apple, så "Windows folket"  kan roligt læse videre. De er ikke glemt i systemet!

Har man en iPad, en iPhone og en iMac tilsluttet iCloud, så vil indholdet fra de programmer som understøtter systemet, og hvor det har en vis relevants, automatisk blive opdateret, når enhederne tilsluttes samme Wi-Fi. Synkroniseringen kan naturligvis slås fra i de enkelte programmer, så det vil være muligt i begrænset omfang at skræddersy udvekslingen af fælles data.

Et par praktiske eksempler: Ændrer man en aftale i kalenderen på sin iPad, så sker der en opdatering i kalenderen på iPhone’n og IMac’en. Et foto taget med f. eks. iPhone bliver automatisk kopieret over på iPad’en og iMac’en via Photo Stream o.s.v.

Kalendere, kontakter, E-post, påmindelser, bogmærker (i Safari) og noter er eksempler på relevante programmer, som man med fordel altid kan have tilsluttet systemet.

Vi koncentrer os her om en funktion, som specielt har med fotos at gøre. Funktionen har fået det meget sigende navn “ Photo Stream ”. Photo Stream er en funktion, som automatisk overfører nye fotos til iCloud og vidersender dem til alle tilsluttede enheder, hver gang der oprettes forbindelse til Wi-Fi.

Mange er af den opfattelse, at det er et traditionel fotoalbum placeret ude i “skyen”, som man så frit kan bruge til at gemme sine billeder på. Nogen har endvidere den opfattelse, at så bruger billederne ikke noget af den sparsomme hukommelse, som en iPad eller iPhone er udstyret med,

Ingen af delene er rigtige, når det drejer sig om Photo Stream. Der vil være tidspunkter, hvor der ingen forbindelse er til “skyen”, men billederne i Photo Stream skal man fortsat kunne se. Det betyder, at billederne fortsat bruger hukommelse på iPad og iPhone. Der spares ikke hukommelse på enhederne.

Dropbox er nok en bedre løsning for dem der har brug for mere hukommelsesplads, fordi de har købt Apple enheder med for lidt hukommelse.

iCloud tilbyder ganske vist gratis op til 5 GB lagerplads ude i “skyen”, men det er fortrinsvis tænkt til mail, dokumenter, opsætning, apps data, sikkerhedskopi o. s. v.

En iCloud sikkerhedskopi af Ipad eller iPhone, gemt oppe i “skyen”, er som tidligere nævnt blevet en ny mulighed for dem, der ikke har en stationær computer med iTunes, men så overskrider man desværre nemt de gratis 5 GB. Det er der dog råd for, idet ekstra plads i “skyen” kan lejes efter behov. Har man en back-up på sin stationære computer kan man vælge ikke at slå back-up (iCloud sikkerhedskopien) funktionen til.

Nu er det så heldigt at det meste af det indhold, som man giver penge for, ikke tæller med i de 5 GB som gratis stilles til rådighed i “skyen”

Alle apps, købt musik, bøger, film og TV shows tæller ikke med i de 5 GB og kan hentes ned fra skyen efter behov. Uden en iCloud sikkerhedskopi rækker 5 GB faktisk langt.

Photo Stream funktionen tæller heller ikke med i regnskabet, men der er dog sat andre begrænsninger!

Der kan max være 1000 billeder i “skyen” af gangen. Det reguleres i så fald ved at den ældste slettes, når en ny kommer til.

Når et billede i “skyen” er 30 dage gammel, slettes det automatisk. Det er ikke muligt at slette enkeltbilleder i ”skyen”, man må pænt vente 30 dage på at det automatisk sker.

Har man et “dumt billede” liggende i “skyen”, så går der 30 dage inden det forsvinder af sig selv, med mindre man 0 stiller Photo Stream  på adressen https://www.icloud.com/

Log på! Klik på dit navn i øverste højre hjørne og vælg så “Advanced” og klik på “Reset Photo Stream”. Så slettes alle billeder i “skyen” og ikke andre steder. Billederne eksisterer fortsat i Photo Stream på den enkelte enhed.

Næste skridt er derfor at 0 stille Photo Stream på alle enheder, hvor billederne ikke må ligge. Inden billederne slettes og forsvinder for evigt bliver man dag advaret, og der er en sidste mulighed for at gemme billederne f. eks i Camera Roll.

Rækkefølgen er derfor ikke ligegyldig, hvis billederne skal slettes fuldstændig både i “skyen” og på den enkelte enhed.

Har man en Apple TV så ligger billederne fra Photostream også der, og så skal den også 0 stilles ved at slå Photo Stream funktionen fra og dernæst til igen.

Bemærk at hver gang man 0 stiller, så begynder man helt forfra, og så er det kun helt nye billeder, som Photo Stream henter ind og kopierer videre. Bemærk at Photo Stream ikke understøtter video. Endnu da!

Photo Stream vil nok for de fleste blive brugt til de billeder, som bliver taget med en iPhone, men billeder, som overføres fra et eksternt kamera eller hukommelseskort til iPhone (eller iPad), bliver også vidersendt til “skyen” og dermed videre til de andre enheder. Det gælder også Raw filer.

Det åbner mulighed for at overføre billedfiler taget med et eksternt kamera til f. eks. den stationære eller Apple TVet, mens man selv stadigvæk befinder sig i “marken”. Der er perspektiver i systemet, men husk lige at Raw filer specielt og JPG filer kan have en størrelse som kan sætte systemet mere eller mindre skakmat.

Bruger man f. eks. en Ipad som back-up af Raw filer og disse fylder 10-15 GB, så vil der så snart man kommer på et Wi-Fi blive udført en upload til Photo Stream, som i meget lang tid vil belaste systemet. Har man yderligere en iPhone tilsluttet, så har den måske ikke hukommelse nok til alle de billeder. Man kan heldigvis selv slå Photo Stream til eller fra i den enkelte enhed, men det sker ikke automatisk !

Billedfiler overført på den her måde ændres ikke i størrelse og indhold. Bemærk at sender man Raw filer fra enten Aperture eller iPhoto ( Begge programmer kan ikke være tilsluttet Photo Stream på samme tid) som har været redigeret i et af nævnte programmer, så er det en JPG fil i en passende størrelse og kompression som sendes op i "skyen" og ikke længere en Raw fil!

iPhoto og Aperture, som er billedprogrammer på iMac, er velegnede, hvis “gamle” billeder og andet billedmateriale skal overføres til iPad eller iPhone via Photo Stream. Kun et af programmerne kan være tilsluttet Photo Stream på samme tid. Det program som ikke er valgt kobles automatisk fra.

Bemærk igen! Default så bliver alle nye billeder i Aperture eller Iphone automatisk sendt op i "skyen". Det  bør man som noget af det første slå fra og så selv overtage styrringen, hvis man vil undgå at påføre sig selv problemer.

Photo Stream vil fungere fint, hvis det udelukkende er billeder taget med en iPhone, som automatisk fordeles mellem enhederne. Er man en ivrig amatørfotograf med forkærlighed for Raw filer og JPG filer med høj opløsning, så pas på, når du bruger Photo Stream. Billederne sluger nemt hele hukommelsen og det belaster Wi-Fi i længere perioder af gangen når billederne sendes op i "skyen"